Támogatott döntéshozatal

Mi az a támogatott döntéshozatal?

Mikor egy bármilyen módon sérült, vagy eltérő fejlődésű gyerek felnőtt lesz, minden szülőben felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet őt megvédeni. Még mindig nagyon gyakori, hogy ezeket a fiatal felnőtteket gyámság alá helyeztetik a szüleik (nyilván ők maguk lettek a gyámok, szóval semmi rosszindulat nincs a dologban, sőt!), de ezzel megfosztják őket attól, hogy bármiben maguk döntsenek: nem szavazhatnak, nem nyithatnak bankszámlát, nem dönthetnek a saját lakhatásukról, vagy más jogi ügyeikben.

Ma már az a tendencia, hogy azoknál a fiataloknál, akik kellő segítséggel képesek a saját életüket érintő kérdésekben a döntések meghozatalára érdemesebb a támogatott döntéshozatalt kezdeményezni. Fontos tudni, hogy ezt maga az érintett személy teheti meg a gyámügynél (írásban, egy saját maga által megfogalmazott ajánlott levél formájában), akik aztán kijelölik számára a támogató személyt (nyilván ugyanúgy közeli családtagot, ha ez lehetséges, erről is maga az érintett dönt).

A támogatott döntéshozatal abban segít hogy a támogató személy jelen lehessen bármilyen közigazgatási, vagy jogi procedúra során, segítsen a támogatott személynek értelmezni a helyzetet, vagy a bonyolult szövegeket, az ő számára érthető módon közvetítse a lehetséges választási lehetőségeket, azok előnyeit és hátrányait. Azonban a végső döntést minden esetben a támogatott személy hozza meg.

Segédanyagok a támogatott döntéshozatalról

A támogatott döntéshozatal igényléséhez nagyon fontos, hogy maga a támogatott személy is tisztában legyen azzal, hogy miről is van szó. Ehhez a Kézenfogva Alapítvány és az ÉFOÉSZ is készített már könnyen érthető útmutatót (lásd a lap alján több más hasznos linkkel együtt), de én is elkészítettem a sajátomat. A merj MÁS lenni változat elsősorban az első lépéseknél, az ügyintézésnél lehet hasznos.

Az információs anyaghoz egy kártyát is készítettem, melyet az érintett akár több helyen (telefon hátuljában, pénztárcában) is magával hordhat.

Azzal számolni kell, hogy a támogatott döntéshozatalt sokan még nem ismerik, így előfordulhat, hogy a Gyámügy által kiállított igazolásra, vagy némi magyarázkodásra is szükség lesz egy-egy éles helyzetben.

Íme egy részlet a könnyen érthető anyagból:

A teljes könnyen érthető anyag innen letölthető:

Ez pedig a kártya (rákattintva kinagyítható, kimásolható  és nyomtatható):

Linkek, források

A Kézenfogva Alapítványnak van a témában egy klassz tájékoztató anyaga, ami támogatóknak szól, a jobb oldali gombra kattintva lehet megnyitni.

Ez egy hosszabb leírás az eljárásrendről - Kézenfogva Alapítvány.

Ez pedig egy könnyen érthető tájékoztató anyag a támogatott döntéshozatalról az érintett személyeknek - Kézenfogva Alapítvány.

Az ÉFOÉSZ tájékoztató anyaga a támogatott döntéshozatalról.

Könnyen érthető tájékoztató a támogatott döntéshozatal előnyeiről - ÉFOÉSZ

Képzések

A támogatott döntéshozatalról, ill. más a felnőtt korba lépést érintő kérdésekről remek képzések is elérhetők. Pl. autista gyereket nevelő szülőknek a Mozaik Egyesület és az Autizmus Alapítvány is tart ilyet, más fogyatékos gyereket nevelő szülőknek pedig a Kézenfogva Alapítvány. (Szóljon, aki tud még, hagy írjam ide, hagy tudják mások is! :))