Vízi világ képes lottó

A képes lottó az egyik kedvenc játékom a fejlesztő foglakozásokon. Mostanra már sokféle változatot vettem, ill. készítettem, az utóbbiból szeretném megosztani a legújabbat.

De előbb röviden a képes lottóról:

Mi ez a játék?: A játékhoz a játékosok számának megfelelő számú alaplap szükséges, melyen különböző képek vannak (általában 4-10 db, nyilván minél több, annál nehezebb a játék).Ugyanezek a képek kis kártyákon is szerepelnek, ezeket kell kinek-kinek a saját alaplapján elhelyezni. Minden kis kép csak egyetlen lapon szerepel, ebben különbözik pl. a Bingó típusú játékoktól.

Az eredeti szabály: A kis képeket az asztal közepére tesszük képpel lefelé. A soron következő játékos húz egy lapot. Megnézi, hogy az adott kép szerepel-e az ő lapján és ha igen, akkor ráteszi. Ha nem, akkor visszateszi a kupacba és a követező játékos jön. Az nyer, akinek először betelik a táblája.

Ahogy én szeretem játszani, vagyis kedvec szabályvariációim:

1. Egy személyes játék: A játék a legisebbekkel egyedül is játszható egyszerű kép egyeztetőként. Cél, hogy minden kis képnek megtalálja a helyét. Ugyanígy természetesen több gyerek egymás mellett is játszhat, a nélkül, hogy valójában együtt játszanának. Mivel minden kép csak egy lapon szerepel, ezért nem lesz konfliktus, hogy mi kihez kerüljön.

2. Az elemek elkérése: Ehhez a variációhoz min. 2 játékos és egy játékvezető szükséges. A kis képek a játékvezetőnél vannak, aki egyenként felmutat egyet a játékosoknak és megkérdezi, hogy "Ki kéri?". A játékosnak meg kell találni a képet a saját tábláján, majd válaszolnia kell, hogy "Én.", ekkor megkapja a képet. (Végtelenül egyszerűnek tűnhet, de sokszor az is nehéz, hogy a másik táblájához nem nyúlhat, a nem hozzá tartozó képnél pedig nem kell szólnia stb.) Én nem szoktam versenyt csinálni ebből a játékból, addig játsszuk, míg mindenkinek össze nem gyűlik az összes képe.

3. A ragozás gyakorlása: A már jobban beszélő, de ragozásban olykor még tévesztő gyerekekkel a fenti (2.) játék variációját szeretem játszani. Ilyenkor a játékvezető  a képet felmutatva néha azt kérdezi, hogy "Ki kéri?", máskor viszont azt, hogy "Kinek adjam?, vagy "Kinél van?". Ilyenkor a játékosoknak nagyon kell figyelniük, hogy az "Én.", a "Nekem.", vagy a "Nálam." választ adják. Nagyon szeretem a szerepcserét is, tehát amikor egy gyerek lesz a játékvezető és ő kérdez.

A letölthető játékról: Ennek a játéknak a témája a vízi élet. Az első három táblán 8-8 kép szerepel a tenger élővilágával kapcsolatban, a többi két táblán pedig 8-8 kép hazánk tavainak, folyóinak élővilágával kapcsolatban. A játék során játszhatunk csak egyik, vagy másik típusú képekkel, de keverhetjük is a kettőt. A játékhoz a lapokat két példányban kell kinyomtatni (lehetőleg laminálni, vagy vastag papírra nyomni) és az egyik példányt kis képekre szétvágni. A legisebb gyerekekkel javaslom, hogy egy-egy táblán csak 4 kép legyen - csinálhatunk vegyesen akár 4-es és 8-as táblákat is.

Jó játékot!