Könyvajánló

Összegyűjtöttem néhány könyvet, melyet én szívből ajánlok, a teljesség igénye nélkül. A lista bővül még, de addig is...

Autista szerzők önéletírásai

Oravecz Lizanka, Orosz Ildikó: Lizanka

Egy magyar szerző tanulságos és megrázó önéletírása, bepillantás az autista nők sokszor súlyos megpróbáltatásokkal teli életébe a diagnózishoz vezető úton.

Temple Grandin: Segítség! Autizmus! és Képekben gondolkodom

A szerző világszerte talán a legismertebb autista ember, író, autizmus aktivista és mérnök. 5 éves koráig nem beszélt, de mostanra sikeres életpályát tudhat maga mögött. Saját élményei megosztásával sokat tett az autista emberek jobb megértéséért. Életéről (a Segítség! Autizmus! című könyvből) mozifilm is készült, mely az interneten elérhető.

Gunilla Gerland: Egy valódi ember

Megrázó önéletírás: folyamatos harc a beilleszkedésért, majd egy felnőtt kori diagnózis. Nemcsak olvasmányos, de nagyon tartalmas és hasznos könyv szülőknek, szakembereknek egyaránt.

Donna Williams: Léttelenül, Eszmélés és Az autizmus egyes szám első személyben

A szerző kifejezetten saját autizmusát igyekszik górcső alá venni, érdekes olvasmányos formában osztja meg a felnőttkori diagnózis és a korai tapasztalatok tanulságait.

Cair Sainsbury: Marslakó a játszótéren

Az iskolai beilleszkedés nehézségeiről szóló írás, mely több autista felnőttől származó szemelvényen keresztül segít megérteni, mitől nehéz és mi is lenne az autista emberek valódi igénye.

Szakmai elmélyülésre alkalmas könyvek

Theo Peeters: Autizmus az elmélettől a gyakorlatig

Elég régi könyv, szóhasználatban biztosan sok dolog elavult már benne, de szemléletében igen nagy segítség, ha valaki most ismerkedik az autizmussal. Alapmű.

 

Az autizmus spektrum zavarok TEACCH szemléletű megközelítése

A címben szereplő zavar szó nekem már bántja a fülem, a könyv mégis alapmű, ha valaki az autista emberek támogatásának hogyanjába szeretne beletanulni.

Tony Attwood: Az asperger szindróma kézikönyve és Különös gyerekek

Ugyan az asperger szindróma, mint diagnózis már régóta eltűnőben van, de a könyv mégis nagyon ajánlható azoknak, akik a jól beszélő, ép intellektusú gyerekek gondolkodásába szeretnének bepillantani.

Peter Vermeulen: Az autizmus, mint kontextusvakság

Vaskos kötet, mely az autizmus egy újfajta megközelítését mutatja be látványos, könnyen átélhető példákkal.

Gelnys Jones és Elisabeth Hurley (szerk.): Az autizmusellátás helyes gyakorlata

Viszonyalg friss (2014-es) tanulmánykötet, mely az autista emberek szubjektív jól-létét járja körbe. Személyes kedvencem Peter Vermeülen: A boldogságnövelés gyakorlata autizmusban

Olga Bogdashina: Valódi színek

Az egyik első autizmus könyv volt, amit olvastam, így nekem különösen kedves. Segítségével az autista emberek eltérő érzékelésébe pillanthatunk be és a ma oly divatos "szenzorosság" fogalmát is körüljárhatjük. A könyv egy a szenzoros profil felméréseére alkalmas kérdőívet is tartalmaz-

Wendy Lawson: Szexualitás és autizmus

Eve Fleming és Lorraine MacAlister: Szobatisztaság és autizmus

Eric Schopler (szerk.): Életmentő kézikönyv szülőknek

Egy-egy jól megoldott családi helyzetet mutat be a könyv szakemberek kommentárjával kiegészítve. Elég régi, sok megoldás már elavult benne, máshogy gondolkodunk ma, mint akkor, de abban segítség lehet, hogy milyen sokféleképpen állhatunk neki egy-egy kihívás megoldásának

Janoch Mónika: Problémás viselkedések megelőzése és kezelése autizmus spektrum zavarokban

Ma már persze kihívást jelentő viselkedésnek mondanánk, de a könyv remek.

Te is tudod! Hogyan foglalkozzunk autizmussal élő kisgyerekkel?

Elsősorban kisebb gyerekekkel foglalkozó szakembereknek és szülőknek ajánlanám

Rácz Zsuzsanna és Szabó Anita: Aki bújt, aki nem...

Zseniális magyar szülő-szekember páros ingyenesen letölthető könyve a kisebb gyerekekhez.

https://www.efiportal.hu/wp-content/uploads/2021/07/akibujtakinem_web.pdf

Könnyed olvasmányok

Mark Heddon: A kutya különös esete az éjszakában

Irodalmi igényességgel megírt szívszorító regény egy autista kamasz fiú hétköznapjaiból. A regényből színdarab is készült. 

Libby Scott és Rebecca Westcott: Láttok engem?

Egy 12 éves autistalány igaz törtnetéből született könnyed kis olvasmány, mely tiniknek is nyugodt szívvel ajánlható. A főszereplő Tally új iskolába kerül, ahol számtalan kihívással néz szembe. Autizmusa és szenzoros érzékenysége miatt nehezen birkózik meg a társas kihívásokkal otthon és az iskolában egyaránt, de persze végül minden jól alakul.

A könyv igazi segítség a női autizmus és kicsit a pda megértésében.

Jodi Picoult: Házirend

Nagyszabású regény egy fiatal autista férfiről, aki csak bizonyos színű ételeket eszik, különös érdeklődési területe pedig a bűnügyek. Utóbbinak köszönhetően furcsa helyzetbe keveredik, ahol autizmusa miatt nem boldogul könnyen. Néhol szívszorító regény, mely igazi bepillantást enged egy autista ember gondolkodásába.

Daniel Tammet: Kék napon születtem

Egy autista fiú valódi története, akinek az autizmus mellett szinesztéziája is van. Ezért látja a napokat színesnek. A szerző saját életét meséli el olvasmányos, magával ragadó stílusban. 

Graeme Simsion: A Rosie projekt

Több részből alló regényfolyam, kitalált történet. A főhős, Don egy egyetemi professzor, aki eleinte nem tudja magáról, hogy autista... Az első részben a maga vicces és egyedi módján igyekszik feleséget találni, de a dolgok kicsit másképp alakulnak, mint ahogy elképzelte. Szórakoztató, könnyed olvasmány.

Gyerekeknek szóló könyvek

Z. Kiss Adrienn: Különös testvérek

Ez egy olyan könyv, melyet sokkal több embernek kéne ismernie és sokkal nagyobb népszerűséget érdemelne. Remekül megírt történet Csongiról, a nem beszélő autista kisfiúról és a kistestvéréről Beniről, aki a történetet meséli. A könyvből hangoskönyv is készült, mely a Youtube-on elérhető.

Dr Stefanik Krisztina: Csillagbusz

A szerző az egyik legnevesebb magyar autizmus szakember. Ez a mese, melyet Bartos Erika igen népszerű illusztrációi díszítenek, egy autista iskolás fiúról szól, aki eleinte kicsit kilóg az osztálytársai közül, miközben valójában nem is annyira más. A könyvet osztálytársak, testvérek és sokszor maguk az autista gyerekek is szívesen olvassák.