A figyelem és az emlékezet fejlesztését célző játékok

A figyelem és az emlékezet olyan területek a gyerekek képességstruktúrájában, melyeket már nagyon korai időszakban megalapozhatunk, de életünk végéig (és különösen az iskolában!) nagy szükségük lesz rá. Érdemes ezért erre a témára szülőként is, pedagógusként is tudatosan tekinteni. Az alábbiakban néhány ezzel kacsolatos gondolatot és - a teljesség igénye nélkül - néhány a figyelmet és az emlékezetet fejlesztő játékot szeretnék megosztani.

A lap alján egy egyszerű infografikában összefoglaltam, mit is tehetünk otthon, szülőként a kisgyerek figyelmének megfelelő fejlődése érdekében, de előtte jöjjön minden más.

A babák fejlődésének fontos mérföldköve, mikor kialakul a tárgyállandóság. Ezt azt jelenti, hogy a kisgyerek már tudja, hogy attól, hogy egy tárgyat nem lát (mondjuk mert begurult valami mögé, vagy valamivel letakarták), attól az még létezik. Ez szükséges ahhoz, hogy megtanulja, hogy felvegye a leejtett tárgyat a földről, kivegye a játékot a dobozból, vagy épp kukucs játéknál lehúzza az apukája, vagy anyukája arcáról a kendőt. A tárgyállandóság nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem szép lassan a baba kb. fél éves korától másfél-két éves koráig. A tárgyállandóság megléte sok a figyelmet és emlékezetet fejlesztő játéknak peremfeltétele.

A tárgyállandóság fejlődését nagyon jól támogatják az alábbi tevékenységek:

  • kukucs játék: a felnőtt eltakarja valamivel a saját arcát, a gyerek pedig eltüntetve az akadályt újra elővarázsolja őt. Ezt a tevékenységet rendszerint nagy nevetés kíséri, hiszen újra megtalálni, amit egy pillanatra elveszettnek hittünk, nagy öröm. Kicsit nehezebb változat, mikor a gyereket tüntetjük el és mi találjuk meg.
  • bújócska: nagyobb gyerekekkel már játszhatunk bújócskát is. Legjobb, ha két felnőtt (vagy nagyobb testvér) is részt vesz a játékban, mert így egyikük tudja segíteni a kisgyereket, mit is kell csinálnia épp.
  • tárgyak eltüntetése, megtalálása: Eldughatunk a lakásban egy-egy játékot, melyet aztán a gyereknek kell megtalálni. Az egyik lehetőség, hogy az illető játék valamilyen hangot ad (felhúzhatós zenélő játék, ketyegős óra stb.), ez segíti a megtalálást, a másik, hogy néhány előre megbeszélt hely közül kerül valahova a játék, hogy a lehetőségek ne legyenek végtelen számúak. Ez utóbbit csinálhatjuk úgy is, hogy először két felnőtt (nagyobb testvér) bemutatja a játékot.
  • tárgyak letakarása, tenyérbe rejtése: Az emlékezetet komolyabb munkára fogja, ha a két tenyerünkben lévő két tárgyat megmutatjuk, majd becsukjuk azokat, a gyereknek pedig ki kell találnia (emlékeznie kell), melyikben volt pl. az autó. Ugyanez kendővel, dobozzal letakarva is működhet. Kettőnél több elemmel már komolyan próbára teszi a képességeket :) Van egy saját készítésű játékom, ami pontosan ezt tudja: a "Vadászos játék". Ebben van 6 darab fürdőjáték állatka (nyilván lehet kevesebbel játszani) és egy vadászt ábrázoló doboz (valójában két vadász van a dobozon, az egyik akkor van álló helyzetben, mikor a játék elpakolva a polcon van, a másik pedig akkor, ha a letakaráshoz a dobozt feje tetejére állítjuk). A játék során a gyerek megnézi, megfogdossa, felsorolja az állatokat, majd a vadász egyet "elvisz", vagyis letakarjuk a dobozzal. Kezdetben úgy, hogy a gyerek látja a letakarás folyamatát is, később megkérjük, hogy csukja be a szemét és emlékezetből nevezze meg, "kit vitt el a vadász". Ha társasjátékként játsszuk, akkor valami kis jutalmat (nálam korongot) is kaphat az állattól az, akinek sikerült őt kiszabadítania.
  • színek, formák stb. megjegyzése hosszabb ideig: Szintén saját készítésű játékom a "Sünis játék", mely egy boltban látott társasjáték mintájára készült és amely szintén az emlékezet és a figyelem fejlesztését szolgálja. Itt annyi darab sünire lesz szükségünk, ahányan játszani akarunk. Az asztal közepére kirakunk egy kupac almát, majd a fa korongokból (a színes falevelet tartalmazó oldalukkal lefelé) építünk egy-egyy utat a süniknek az alma kupacig. Az utak kezdetben 3-4 elemnél ne álljanak többől! Minden süni a saját útján halad a következőképpen: a soron következő játékos megtippeli, hogy a következő korongján milyen színű falevél van, majd felfordítja és megnézi azt. Ha sikerült eltalálnia, ráléphet, ha nem, akkor visszafordítja. Ha a következő körben emlékszi rá, milyen színű volt a levél, már könnyű dolga lesz. A játékosok felváltva lépnek (vagy épp nem lépnek), aki pedig eléri a kupacot, az magához vesz egy almát és visszaszalad vele. Az egyik verzióban közös kosárba gyűjtik az almákat és addig folyik a játék, amíg lesz összesen 5 db almájuk (számlálás tanulása). Itt nincs verseny és mindenképp nyernek. A másik verzióban egymással versengenek a sünik, mindenki magának gyűjti az almákat és az nyer, aki először gyűjt össze 3-at, vagyis tette meg az utat 3x. Megállapodás kérdése az is, hogy minden alkalommal új utat építünk-e a süninek, vagy csak visszaforgatjuk a korongokat.
  • mozgás: A mozgás mindig segíti a figyelem fejlesztését, minél összetettebb, annál inkább. A gyerekeknek néha elég csak arra figyelniük, nehogy a lábuk lecsússzon a pallóról, vagy jó helyre lépjenek, máskor azonban több egyidejűleg végzett feladattal pallérozhatjuk a figyelmüket. Egy akadálypályán való végighaladást pl. nehezíthetünk azzal, ha meg kell neveznie a tappancs színét, ami a lába alatt van. Vagy formákat, gyümölcsöket, esetleg ezek közül kettőt egyszerre (pl. forma és szín, lásd a képen). Fejleszti a figyelmet az is, ha lépegetés közben a karjával valamilyen mozdulatot kell csinálnia, vagy vinnie kell valamit a kezében (pl. üveggolyót egy billagő lapon, lásd másik kép). Nagyon szeretem azt is, mikor valamilyen billegő alapon állva kell célbadobni, vagy más feladatot elvégezni. Nehezítés az is, ha az akadálypályán a lépéssel összehangoltan állatokat kell mondania, vagy a hét napjait, a hónapokat, vagy az évszakokat kell sorolnia. Iskolásoknak szorzótábla is belefér. 
  • sorozatok megjegyzése: Aktuális kedvenc játékom egy szintén saját készítésű nagyon egyszerű minta másoló játék. Itt a gyerek a saját kis laminált csíkjára ragaszt fel tépőzárral színes pöttyöket egy megadott minta alapján. A legegyszerűbb verzióban csak 2 pötty van és a gyerek folyamatosan látja is a mintát (ez is fejleszti a minta másolási képességet, a szabálykövetést, a síkban való tájékozódást, a szerialitást, a figyelmet stb.). Nehezíthetünk úgy is, hogy 3, vagy 4 pöttyből álló mintát adunk, de ha az emlékezet fejlesztése a célunk, akkor memorizálás után fordítsuk le a sort és a gyerek fejből rakja ki maga előtt. Az igazi móka azonban csak a fent leírt begyakorlás után jön. Vannak ugyanis a játékban használt pöttyökkel megegyező színben lépegető sünijeim, a pontokat pedig egy gördeszkán hasalva a sünik alól kell összegyűjteni a terem különböző pontjairól. Itt már az is szép feladat, ha egy elemet megjegyez a gyerek, amíg a minta és a süni között ide-oda gurul, de haladóbbak egész sorok memorizálásával is próbálkozhatnak. 

És akkor ahogy írgértem, néhány további ötlet otthonra: