Strukturált, zárt végű feladatok

Autista gyerekekkel gyakori az a helyzet, hogy miközben nehezen foglalják el magukat önállóan és nem (vagy rugalmatlanabbul) játszanak szerepjátékokat, a feladat-szerű helyzetekben már egész kis korban is konfortosan érzik magukat. Sok gyereknél (elsősorban fiúknál) jellemző, hogy a kirakók, vagy a tárgyak sorokba rendezése sokkal inkább érdekesek, mint mondjuk a társak játékához hasonló autózás, tűzoltós játék, garázs stb. Ennek oka többek között, hogy egyrészt nehezen tudják elképzelni a fantázia játékok lehetséges kimeneteit, másrészt nehezebben tudják "megszervezni" az oda vezető utat.

 

A címben jelzett feladatok sajátossága, hogy 

  • mindig lehet tudni, hogy a feladat mikor megoldott, mikor van kész. Vagyis előre lehet tudni, hogy pontosan mit kell csinálni és meddig/hányszor. Ezt jelenti a zárt vég. (Pl. bedobni az összes elemet valahova.)
  • kevés szóval, vagy inkább szavak nélkül (megmutatás belefér) megérthető, hogy mit is kell csinálni.

 

  • Praktikus az is, ha a feladatot nem lehet "visszacsinálni" (pl. kivenni), vagy rosszul csinálni, de ez nem mindig megoldható, és nem is mindenkinél szükséges.
  • Autista gyerekeknél sokszor a figyelem is könnyebben elterelődik, ezért az sem baj, ha nincsenek felesleges ingerek, (sok szín, díszítés, csillogás stb.). Természetesen vannak helyzetek, amikor épp a gyerek motivációjának fenntartásához szükséges a kedvenc mesefigurája, vagy bármi más.

Szóval nem olyan bonyolult, rá lehet érezni és sokaknak nagy segítség lehet úgy a tanuláshoz, mint a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Én legtöbbször cipősdobozt, fagyis dobozt, vagy tojásos dobozt használok hozzá és más otthon fellelhető anyagokat. 

Az első, amit mutatni szeretnék, gyakorlatilag a persely, ami bármilyen egyszerű (pl. vitaminos) dobozból készülhet. A doboz akár oda is lehet ragasztva a tálhoz, kiküszöbölve egy hibalehetőséget. A bedobálni való lehet pénz, műanyag korong, vagy bármi más is. Az egyik változatban egy palackba vizet töltöttem (a kupakra rést vágtam) és akkor a szép színes korongok lassan ide-oda lengve hullottak alá.

Természetesen minden formabedobó strukturált feladatnak tekinthető, erről egy másik oldalon olvashatnak bővebben.

A következő játékoknál rudat, vagy pálcikát kell az egyik helyről (dobozból) kivenni és helyére illeszteni, vagy épp (az egyszerűbb változatban) a helyükről kihúzogatni és összegyűjteni.

Egy másik klasszikus feladattípus, amit már sokféle változatban elkészítettem, mikor valamit valahonnan le kell húzni, majd egy lyukon bedobni. Ennek a típusú feladatnak nagy előnye, hogy nem lehet visszafelé csinálni. A fűzés tanulásának előkészítésére is alkalmas, a fűzés tanulásáról bővebben olvashat itt. A felfűzött dolog lehet kisebb, vagy nagyobb szemű gyöngy, tészta, négyzet alakúra vágott és kilyukasztott textil darabok, de akár papírhengerre húzott hajgumik is. A nehézség növelhető a tárgyak, vagy a lyuk méretének csökkentésével, a tárgyak számának növelésével.

Duplo toronyépítés tanító játék: a kék kocka cellux-szal, a tál pillanatragasztóval van rögzítve. Azoknak a gyerekeknek lehet segítség, akik még csak most ismerkednek a kockából építéssel és egy nagy doboz földre kiszórt kocka között egyébként elvesznének.

 

Csipesz-kártya játék: Itt a kártyáról le kell venni a csipeszt (ez remekül fejleszti a szem-kéz koordinációt és a finommotorikát), majd a csipeszt az egyik, a kártyát a másik lyukba dobni. Nem is olyan könnyű! :)

Strukturálttá válik egy nehezen átlátható játék már attól is, ha egyszerűen csak megjelöljük a helyet, ahova a kis darabok kerülnek és pontosan annyi darabot adunk belőle a gyereknek, ahányra szüksége lesz. Ez a típusú játék kiváló szín- és formaegyeztetéshez, árnyék kereséshez stb. Ízelítőül mutatok néhányat. A lent látható játékok egy részében (katica, fa) tépőzárral rögzíthetők az elemek, máshol maga az eszköz olyan kialakítású (mint az utolsó dekorgumiból készült kupakos színegyeztető), hogy minimalizálja a pontatlanság esélyét, ezzel segítve a gyereket.

Sok más, hasonló és még jobb strukturált feladat ötletet lehet taláni a ShoeboxTasks.com-on.

Ez pedig egy klassz videó.